sightsavers_news

Höjdpunkter i mars: uppdateringar från hela världen

En grupp leende barn står vid en träkärra i Zambia.

Mellanöstern

Sightsavers står som värd för välgörenhetsgala och auktion i Dubai

Den pakistanska artisten Sajjad Ali och tv-journalisten Sidra Iqbal fanns bland de välkända gästerna på Sightsavers välgörenhetsgala i Förenade Arabemiraten.

Eventet hölls på Taj Dubai Hotel och där bjöds 120 gäster på musik från de pakistanska artisterna Sajjad Ali och Lucky Ali. Dessutom ledde Tom Urquhart, lokal dj och programledare, en auktion där konstverk av Dubaibaserade pakistanska och indiska konstnärer gick under klubban.

Galan anordnades med hjälp av Haya Mashhood på vårt Dubaikontor, Sightsavers Head of Partnerships i Mellanöstern. Målet med eventet var att öka medvetenheten om Sightsavers i Mellanöstern, bygga relationer med lokala företagare och samla in pengar för att genomföra gråstarrsoperationer i Pakistan.

Sierra Leone

Sightsavers får pris som ”Outstanding NGO”

Sightsavers har fått pris som ”Outstanding International NGO” vid en prisutdelningsceremoni i Sierra Leones huvudstad Freetown.

Ceremonin hölls på Golden Tulip Hotel och man prisade teamet i Sierra Leone och deras hårda arbete med att stötta våra partner och stödmottagare i landet. Prisutdelningen var en del av Sierra Leone NGO Awards.

Idrissa Kanjay håller i priset.
Idrissa Kanjay från Sightsavers kontor i Sierra Leone tog emot priset.

Moçambique

Ögonundersökning endast för kvinnor i Nampula

I Nampula i nordöstra Moçambique genomfördes ögonundersökningar riktade endast till kvinnor den 8 mars, för att sammanfalla med internationella kvinnodagen.

Undersökningarna var del i ett projekt för inkluderande ögonhälsa i regionen för att nå marginaliserade grupper, bland andra kvinnor och personer med funktionsnedsättning. Man genomförde undersökningarna på vårdcentralen i Muacoche, ca 15 km från Nampula, ett område som är svårt att nå på grund av dåliga vägar och bristen på kollektivtrafik. Initiativet finansierades av dem som spelat på People’s Postcode Lottery i Storbritannien.

Sammanlagt undersöktes 208 kvinnor för ögonsjukdomar och av dem diagnosticerades 20 med grå starr och hänvisades för vidare behandling.

En grupp kvinnor samlas för att få sina ögon undersökta.
Under dagen undersöktes sammanlagt 208 kvinnor.

Zambia

Projektet Seeing is Believing hjälper till att rädda barns syn

Åtta barn i distrikten Petauke och Isoka har fått synen återställd tack vare gråstarrsoperationer. De fyra pojkarna och fyra flickorna i åldrarna sex månader till 12 år diagnosticerades med grå starr under uppsökande undersökningar i deras närområden.

Fyra av dem låg på gränsen till att sluta skolan på grund av sin synförlust men efter operation kunde de fortsätta sin skolgång.

Som en del av projektet undersökte man synen på över 2 000 barn. 72 elever fick glasögon för att förbättra synen och 42 lärare har utbildats att genomföra syntest och hänvisa dem som behöver till vidare behandling.

Sierra Leone

Hundratals barn med funktionsnedsättning inskrivna i skolan

Sightsavers arbete med att öka medvetenheten kring inkluderande utbildning har hjälpt 811 barn med funktionsnedsättning att få gå i skolan.

Totalt har 45 skolor i landet välkomnat barn med funktionsnedsättning och gjort det möjligt för dem att få en utbildning tillsammans med jämnåriga.

Arbetet är en del av Sightsavers projekt Education for All, där man driver kampanjer för ökad medvetenhet genom bland annat diskussioner i radio och möten för allmänheten om vikten av inkludering för personer med funktionsnedsättning.

Man höll också i en workshop för föreläsare från lärarutbildningar för att undersöka hur läroplaner kan göras mer inkluderande för barn med funktionsnedsättning. Projektet finansierades av EU.

En lärare står framför klassen i Sierra Leone.
Gbendembu-skolan i distriktet Bombali är en av de skolor som välkomnar barn med funktionsnedsättning.

Läs mer om vårt arbete

Här finns vi

Nyheter från fältet

En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.