STÖD OSS

Judostjärnan Nicolina Pernheim blir ambassadör för Sightsavers

Nicolina Pernheim.
© Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté.

Sightsavers inleder ett samarbete med Nicolina Pernheim som tävlat för Sverige vid de tre senaste paralympiska spelen.

Som ambassadör kommer Nicolina tydligt värna om vikten av rättigheter för personer med synnesättning, speciellt flickors rätt till utbildning och en trygg uppväxt. Som den förebild  Nicolina är kommer hon också att kunna inspirera ungdomar att börja träna judo, en sport som bidrar till gemenskap, självkänsla och självkännedom.

Nicolina Pernheim är en mångfacetterad kvinna. Alldeles nyligen legitimerad som fysioterapeut har hon påbörjat sin masterutbildning inriktad på synpedagogik och synrehabilitering samtidigt som intensiv träning pågår för kommande Paralympiska spel 2020 i Tokyo. Målet är att hamna högst upp på prispallen.

”Som ambassadör för Sightsavers i Sverige vill jag kunna inspirera unga människor runt om i världen att tro på sin förmåga, visa hur mål i vardagen kan leda framåt och skapa möjligheter i livet. Jag är imponerad av Sightsavers arbetet med ögonhälsa och inkluderande utbildning och framför allt effekten det leder till”, säger Nicolina Pernheim, som är stor förespråkare av jämställdhet.

”Idag utgör cirka en tredjedel av de tävlande i parajudon internationellt av kvinnor. Och det kan gott bli fler tjejer”, framhåller Nicolina.

Nicolina Pernheim, blind sedan födseln, är idag 27 år och bor i Göteborg. Hon var endast 4 år när hon började med judo och har sedan dess blivit en av de absolut bästa inom parajudon. Hon har hunnit med hela tre Paralympiska spel där hon i Rio de Janeiro var extremt nära att ta en bronsmedalj. Nicolina blev 2014 invald i Internationella Blind Sport Förbundet, IBSA. Förutom sin elitsatsning inom judon är hon väldigt engagerad i att rekrytera fler idrottare med synnedsättning till sporten.

Sightsavers i Indien har via ett flerårigt specialprojekt erbjudit kvinnor med synnedsättning judoträning, där flera gått vidare till nationella tävlingar. Nästa steg är nu att kunna erbjuda dessa kvinnor instruktörsutbildning för att de i sin tur ska kunna möjliggöra för andra unga kvinnor med funktionsvariationer att lära sig självförsvar. Judoträning bidrar till en ökad tilltro till den egna förmågan och därmed kraft att skapa ett självständigt liv.

För att lära dig mer om vårt arbete, se vår video nedan.

Women are trained in judo.

Magasinet Stylist hyllar Sightsavers judogrupper för blinda i Indien

Lär dig mer om de tjejer som har deltagit i judoträning genom Sightsavers Indien.

Läs berättelsen
Emmanuel Nyamkeen measures a woman's height to determine how much medication to give her.
sightsavers_news

Höjdpunkter i oktober: uppdateringar från hela världen

I Nigeria har en volontär uppmärksammats för sitt arbete med att förebygga flodblindhet i över 20 år. Dessutom nyheter från Zimbabwe, Ghana och Mali.

Deus Turyatemba står bredvid en Inclusive Futures-plansch
sightsavers_news

Nytt banbrytande program gör det möjligt för 2 000 personer med funktionsnedsättning att få bättre jobb

Programmet Inclusion Works, som finansieras av UK Aid och leds av Sightsavers, kommer att skapa arbetstillfällen för över 2 000 personer med funktionsnedsättning.

Sarita Choure på judomästerskapet.
sightsavers_news

Höjdpunkter i september: uppdateringar från hela världen

Nyheter från Indien där en judoutövare som stöds av Sightsavers tagit brons i Samväldesmästerskapet i judo. Dessutom det senaste från Kenya, Zimbabwe, Tanzania och Zambia.