Sightsavers mottar gåva på över 9 miljoner kronor för finansiering av livsviktigt arbete med ögonhälsa

En gåva på över 9 miljoner kronor från välgörenhetsfonden Arcadia gör det möjligt för Sightsavers att fortsätta sitt arbete med att bekämpa blindhet som kan undvikas i några av världens allra fattigaste länder.

Gåvan kommer att gå till några av Sightsavers program för ögonhälsa i Asien och den kommer också att hjälpa oss investera i program för att förbättra infrastrukturen för ögonvård i Afrika.

Arcadias grundare, filantroperna Lisbet Rausing och Peter Baldwin, sa: ”Att återställa och skydda syn i utvecklingsländer hjälper till att bekämpa fattigdom. Praktiskt arbete som gråstarrsoperationer och att förse människor med läsglasögon kan förändra liv. Det kan göra att ett barn lyckas i skolan, eller att någon kan försörja sin familj. Sightsavers är imponerande och effektiva. Vi är väldigt glada över att kunna stödja deras arbete och hoppas att andra kommer att göra det också.”

Sightsavers VD Caroline Harper sa: ”Vi är oerhört glada över att ha fått ett sådant tillskott till vårt arbete med ögonhälsa, eftersom det är ett område som är i stort behov av ökad finansiering. 75 % av all synförlust kan botas eller förebyggas, så det är ett område där bidragsgivare kan göra en verklig skillnad, och med det här stödet från Arcadia kan vi etablera nya initiativ i Afrika. Sightsavers kan bara hjälpa länder att utveckla infrastrukturen för sin hälso- och sjukvård om givare som Lisbet och Peter samarbetar med oss, så vi är verkligen tacksamma.”

Arcadia stödjer välgörenhetsorganisationer och vetenskapliga institutioner som bevarar kulturarv och miljön, och även initiativ som främjar öppen tillgänglighet, och alla deras bidrag kommer med villkoret att allt material som produceras görs tillgängligt gratis på nätet. Sedan 2002 har Arcadia skänkt mer än 5,7 miljarder kronor till projekt över hela världen.

Hur gåvan kommer att hjälpa oss rädda syn

Finansieringen kommer göra det möjligt för oss att undersöka och behandla fler människor för ögonsjukdomar som grå starr, synfel, trakom och flodblindhet.

Zuhara från Tanzania står utanför sin skola
Finansieringen kommer göra det möjligt för oss att hjälpa fler barn som Zuhura, som undersöktes för trakom i Tanzania.

Vill du veta mer om vad som händer?

Senaste nytt
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.

Vill du höra från oss via mejl?