sightsavers_news

Höjdpunkter i juli: uppdateringar från hela världen

En skolelev i Senegal läser blindskrift i klassrummet.

Zambia

Sju kirurger utbildade för att kunna operera trakompatienter

Som en del i insatserna för att säkerställa tillgång till rätt typ av vårdpersonal i de mest sårbara samhällena med det högsta antalet fall har en grupp kirurger utbildats och certifierats för att utföra trakomoperationer.

Utbildningen ägde rum i distrikten Senanga och Nalolo i landets västra provins, där även kirurger från de södra och östra provinserna deltog.

Kirurgerna fick korsa Zambezifloden och köra långt på dammiga grusvägar för att nå de mest marginaliserade och utsatta samhällena längs flodens stränder. Utbildningen finansierades av DFID.

En grupp trakomkirurger i Zambia ler mot kameran, de bär operationskläder.
Kirurgerna opererade 73 patienter under utbildningen.

Indien

Sightsavers går med i ögonvårdskampanjen See Now

Med See Now arbetar man för att bekämpa blindhet som kan undvikas i staten Uttar Pradesh genom att uppmuntra människor att göra en ögonundersökning. Ambassadör för kampanjen är ingen mindre än Bollywoodlegendaren Amitabh Bachchan.

Nu har även Sightsavers gått med i kampanjen, vilken genomförs i fem nyckeldistrikt: Unnao, Lucknow, Raebareli, Lakhimpur Kheri och Sitapur. Syftet är att sprida information om ögonhälsa via radio, tv, trycksaker, sociala medier, WhatsApp och sms och man förväntas nå hela 10 miljoner människor.

Amitabh Bachchan sa: ”Synproblem är extremt vanligt i Indien, ungefär 550 miljoner indier har svåra synproblem. Människor är ofta inte medvetna om att ögonvård av hög kvalitet finns tillgänglig. Det är verkligen ganska enkelt att undvika blindhet genom förebyggande vård.”

See Now finansieras av Fred Hollows Foundation och delvis av Essilor Vision Foundation i samarbete med bland andra Sightsavers Indien och Vision2020 India.

Kampanjen leds av Bollywoodstjärnan Amitabh Bachchan.

Burkina Faso

Läkemedel distribueras nattetid för att alla ska nås

Volontärer från Sightsavers har arbetat nätterna igenom med att distribuera medicin som skyddar människor mot flodblindhet. Ansträngningarna är en del i arbetet med att säkerställa att alla får behandling mot sjukdomen.

Traditionellt sett så distribuerar man läkemedel genom att gå från dörr till dörr i lokalsamhällena på dagtid. Men det har inneburit att många av dem som arbetar inte fått behandling, särskilt bönder och trädgårdsmästare går ofta hemifrån väldigt tidigt och kommer inte tillbaka förrän på kvällen.

Den nya nattkampanjen genomfördes 14–23 juni i Cascades-regionen. Med hjälp av ljuset från sina mobiltelefoner besökte lokala volontärer 10 boningar, som var och en är hem åt flera hushåll, och gav medicin till 64 människor som annars inte kunnat få behandling. Arbetet finansierades av Fondation L’Occitane.

Volontärer distribuerade läkemedel med hjälp av ljuset från sina mobiltelefoner.

Senegal

Lärare utbildas att läsa och skriva blindskrift

51 lärare och sex inspektörer har utbildats i blindskrift för att kunna hjälpa barn med nedsatt syn i skolan.

Utbildningen är del av ett program, som genomförs i fem projektskolor, och är knutet till en ny nationell policy för inkluderande utbildning som utvecklas med hjälp av Sightsavers, UNICEF, HI och Italiens statliga biståndsorgan.

Utbildningen kommer att göra det möjligt för lärare att hjälpa skolbarn med nedsatt syn.

Läs om vårt arbete runt om i världen

Här arbetar vi

Fler berättelser från fältet

En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.