STÖD OSS

Antalet människor som riskerar att drabbas av trakom har minskat med 91 %

Antalet människor som riskerar att drabbas av trakom har minskat med 91 % sedan 2002, enligt ny statistik från Världshälsoorganisationen (WHO).

2002 riskerade 1,5 miljarder människor i världen att drabbas av trakom, en allvarlig ögonsjukdom som kan orsaka blindhet. Men nya data som presenterades på en konferens i Moçambique visar att antalet människor i riskzonen minskat till drygt 142 miljoner. Förra året var antalet 157,7 miljoner.

Dr Anthony Solomon, WHO:s medicinskt ansvarige för försummade tropiska sjukdomar, presenterade de nya siffrorna under det tjugoandra mötet i WHO:s Alliance for the Global Elimination of Trachoma by 2020 (GET2020), som hölls den 26 juni i Moçambique.

Dr Solomon sa: ”De nya siffrorna visar att vi är på väg att skriva historia. På bara 17 år, en generation, har antalet människor som riskerar att bli blinda på grund av trakom minskat med 91 %.

Tack vare ett fantastiskt partnerskap mellan endemiska samhällen, regeringar, bidragsgivare, partner och akademiker så håller en plågsam sjukdom som orsakar blindhet på att förpassas till historien. Inom en generation bör den ha eliminerats som folkhälsoproblem i hela världen. Det är dock av avgörande betydelse att vi fördubblar våra ansträngningar för att kunna slutföra uppdraget.”

Den nya statistiken visar även att antalet människor i behov av operation på grund av långt framskridet trakom (trichiasis) minskat från 7,6 miljoner 2002 till 2,5 miljoner 2019. Det motsvarar en nedgång på 68 %.

Framgångarna i arbetet mot trakom är ett resultat av ett globalt samarbete mellan internationella organisationer som Sightsavers och lokalsamhällen, regeringar och bidragsgivare, där man arbetar tillsammans för att leverera storskaliga program för trakombehandling genom Världshälsoorganisationens SAFE-strategi. Förkortningen står för Surgery (kirurgi), Antibiotics (antibiotika), Facial cleanliness (ansiktshygien) och Environmental improvements (närmiljön), vilka utgör angreppssätten som används för att bekämpa sjukdomen.

De nya siffrorna visar på ett stort steg framåt i de globala ansträngningarna för att eliminera trakom som folkhälsoproblem. Ledande i kampen är partnerskap som USAID:s Act to End NTD-program och Accelerate Trachoma Elimination Programme, vilka båda har som målsättning att hjälpa minst 10 länder att eliminera trakom och påskynda framstegen i flera andra länder före 2023.

Dessutom samlar Sightsavers in pengar för att hjälpa till att eliminera trakom som folkhälsoproblem genom kampanjen End is in Sight i de länder där vi arbetar.

Ögonkirurgen Dr Ndalela undersöker ögonen på ett barn för att leta efter tecken på trakom.

Målet är i sikte:
vår kampanj för att eliminera trakom

Vi har ett uppdrag: att eliminera trakom före 2025. Vi vet var sjukdomen finns och hur man behandlar den. Nu behöver vi din hjälp för att besegra den för gott. Tillsammans kan vi stoppa lidandet som trakom orsakar.

Vad är trakom?

Läs mer om försummade tropiska sjukdomar

Vad är trakom?
Emmanuel Nyamkeen measures a woman's height to determine how much medication to give her.
sightsavers_news

Höjdpunkter i oktober: uppdateringar från hela världen

I Nigeria har en volontär uppmärksammats för sitt arbete med att förebygga flodblindhet i över 20 år. Dessutom nyheter från Zimbabwe, Ghana och Mali.

Deus Turyatemba står bredvid en Inclusive Futures-plansch
sightsavers_news

Nytt banbrytande program gör det möjligt för 2 000 personer med funktionsnedsättning att få bättre jobb

Programmet Inclusion Works, som finansieras av UK Aid och leds av Sightsavers, kommer att skapa arbetstillfällen för över 2 000 personer med funktionsnedsättning.

Sarita Choure på judomästerskapet.
sightsavers_news

Höjdpunkter i september: uppdateringar från hela världen

Nyheter från Indien där en judoutövare som stöds av Sightsavers tagit brons i Samväldesmästerskapet i judo. Dessutom det senaste från Kenya, Zimbabwe, Tanzania och Zambia.