sightsavers_news

Höjdpunkter i oktober: uppdateringar från hela världen

A man in Nigeria fishes in a river.

Nigeria

Lokal volontär belönas för sitt arbete med att bekämpa flodblindhet

En volontär från Ushongo som distribuerat läkemedel i sitt lokalsamhälle de senaste 20 åren har uppmärksammats av lokala ledare för sitt arbete med att behandla och förebygga flodblindhet.

Emmanuel Nyamkeen, 54, hyllades för att ha hjälpt till att utbilda motvilliga byäldstar om vikten av läkemedel, vilket resulterat i att alla i samhället accepterat behandling. Tack vare sitt arbete har han nu tilldelats posten som sekreterare i byäldsterådet i Mbakuwha-distriktet och fått en apelsinodling av den framlidne byäldsten Chief John Apir.

Emmanuel sa: ”Byäldsten kom själv och planterade apelsinträden på min mark och sa: ’Du är inte en man från Ushongo om du inte har en apelsinodling.’”

Emmanuel döpte odlingen till ”Mectizan” efter medicinen som används för att skydda människor mot flodblindhet. Han säljer nu apelsinerna för att dryga ut inkomsterna och ger även bort dem som gåvor till besökare.

Hans arbete med att distribuera läkemedel stöds av Storbritanniens Department for International Development.

Ghana

Personal utbildas att hjälpa patienter hantera symtom från lymfatisk filariasis

215 sjukvårdare, lokala volontärer och lärare har deltagit i en utbildning för att kunna hjälpa patienter att hantera svullnader i armar och ben (så kallat lymfödem), vilket är ett av de vanligaste symtomen vid lymfatisk filariasis (LF).

LF överförs genom myggbett och påverkar lymfsystemet. Sjukdomen kan orsaka smärtsamma svullnader av olika kroppsdelar, vilket kan leda till funktionsnedsättning och vanställdhet.

Efter utbildningen fick deltagarna tvättfat, hinkar, handdukar, antibiotiska salvor och andra väsentliga hjälpmedel som de kan använda för att hjälpa patienter att tvätta drabbade kroppsdelar och lindra symtomen.

Man har även skapat ett register över patienter med lymfödem i området och på 19 vårdcentraler i Bono East-regionen kan man nu behandla fall av lymfödem.

Målet med utbildningen är att kunna hjälpa patienter som 50-åriga Amina som lidit av både stigmat och diskrimineringen som sjukdomen orsakar. Hon berättade: ”Om jag lärt mig de här hanteringsmetoderna tidigare, hade jag inte lidit alla de smärtor jag drabbats av. Det har varit en fantastisk hjälp för mig.”

Arbetet har stötts av Henry E Niles Foundation.

Amina lider av lymfatisk filariasis. Hon berättar att utbildningen hjälpt henne att lindra de smärtsamma symtomen.

Mali

USA:s ambassadör i Mali besöker Sightsaversprojekt

Personal från Sightsavers projekt för inkluderande utbildning i Segou-regionen träffade USA:s ambassadör i Mali, Dennis Hankins, under hans besök i området.

Ambassadören träffade också barn med nedsatt syn som fått hjälp genom projektet, vilket har som mål att förbättra utbildningssystemet för barn med funktionsnedsättning i regionen.

Projektet finansieras av USAID och skulle ursprungligen ha avslutats i juni 2019 men har nu förlängts till 2020.

USA:s ambassadör Dennis Hankins (mitten) under sitt besök i Mali.

Zimbabwe

Trakomspecialister utbildade inför ny kampanj för att distribuera läkemedel

I sex provinser i Kadoma har man arrangerat vidareutbildning för ögonvårdspersonal och volontärer för att säkerställa att de är redo när den nya kampanjen för läkemedelsdistribution startar 2020.

Totalt kommer 11 distrikt att vara med i kampanjen och målet är att distribuera läkemedel till lokalsamhällena för att skydda människor mot och behandla dem för trakom.

Ett antal kirurger har även utbildats att operera patienter med långt framskridet trakom. Sju av de 11 kirurgerna arbetar redan på fältet med uppsökande vård i fem distrikt och opererar patienterna så nära deras hem som möjligt.

Arbetet är en del av Accelerate -programmet för att eliminera trakom i flera länder före 2023.

Läs om vårt arbete runt om i världen

Här arbetar vi

Fler berättelser från fältet

En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.