Trakom eliminerat i Gambia

En sjukvårdare undersöker ögonen på barn för symtom på trakom.
Ebrima Busia Drammeh, lärare på Brikama-skolan i Gambia, undersöker ögonen på skolbarn för symtom på trakom.

Gambia har blivit det andra landet i Afrika söder om Sahara att eliminera trakom, en ögonsjukdom som kan orsaka blindhet.

Världshälsoorganisationen (WHO) bekräftade i april 2021 att landet nått gränsen för eliminering.

Trakom är den vanligaste smittsamma orsaken till blindhet i världen och tillhör en grupp infektioner som kallas försummade tropiska sjukdomar.

Sightsavers har stött Gambias regering i arbetet med att förbättra ögonhälsan sedan 1986, när en studie fann att trakom var den tredje vanligaste orsaken till blindhet i landet. Tillsammans med landets hälsodepartement skapade Sightsavers The Gambia Trachoma Elimination Programme, vilket har hjälpt människor som Yaya att kunna leva utan den fruktansvärda smärtan från trakom.

Se filmen nedan med berättelsen om hur trakom eliminerades i Gambia.

En sjukvårdare undersöker ögonen på barn för symtom på trakom.

Balla Musa Joof, Sightsavers landschef för Gambia och Guinea-Bissau, sa: ”Elimineringen av trakom i Gambia är en fantastisk prestation. Efter årtionden av hårt arbete kan våra barn nu växa upp utan rädsla för sjukdomen och vår regering kan omfördela resurser till att tackla andra hälsoproblem.”

”Vi har visat andra länder i Afrika söder om Sahara att eliminering är möjligt. Det är en enorm uppgift men med samarbete och partnerskap kan man klara det.”

Trakom eliminerades i Gambia tack vare partnerskap mellan Sightsavers, hälsodepartementet och National Eye Health Programme, International Trachoma Initiative, som levererade antibiotika donerad av Pfizer, WHO, Medical Research Unit Gambia vid London School of Hygiene and Tropical Medicine och UNICEF.

Tillsammans levererade de Världshälsoorganisationens SAFE-strategi (kirurgi, antibiotika, ansiktshygien och förbättringar av närmiljön) som hjälper till att förebygga spridning av infektionen och leder till eliminering.

Det är möjligt att vi kommer att få uppleva elimineringen av trakom under vår livstid. Gambia ansluter sig till 11 andra länder som har eliminerat sjukdomen, till exempel Ghana, Oman, Marocko och Mexico. Det betyder att miljontals människor nu kan leva utan smärtan, lidandet och blindheten som sjukdomen orsakar.

Läs mer om vårt arbete

Fler nyheter