Kampen mot försummade tropiska sjukdomar fortsätter trots pandemin

En man med munskydd står på en grusplan med hus i bakgrunden.
Lee Danno hjälper till att koordinera arbetet med försummade tropiska sjukdomar i Nimba, Liberia.

2020 gavs trots de nya utmaningar som covid-19 innebär över 35 miljoner behandlingar som en del av det globala arbetet med att bekämpa försummade tropiska sjukdomar.

Detta meddelade Världshälsoorganisationen (WHO) 28 januari samtidigt som man presenterade en ny färdplan för att eliminera försummade tropiska sjukdomar och 30 januari uppmärksammades Världsdagen för försummade tropiska sjukdomar.

Sightsavers och partner har trots pandemin under 2020 hjälpt statliga organ att leverera flera miljoner behandlingar mot försummade tropiska sjukdomar för att bekämpa dessa behandlingsbara infektioner. De kan också förebyggas men drabbar ändå över en miljard människor över hela världen.

Totalt har hälsodepartement i 11 afrikanska länder levererat över 35 miljoner förebyggande behandlingar mot försummade tropiska sjukdomar. Dessutom ska ytterligare 135 miljoner behandlingar levereras före mars 2021.

Tiotusentals lokala volontärer och lärare utbildades för att kunna möta de nya utmaningar som covid-19 innebär i arbetet med försummade tropiska sjukdomar. För att göra de olika behandlingsprogrammen säkrare introducerades särskilda åtgärder som munskydd och social distansering.

Efter att ha genomgått lockdown var Nigeria det första Sightsavers-stödda landet att återuppta arbetet med att bekämpa försummade tropiska sjukdomar. Mellan juli och september fick omkring en miljon människor i den nordvästra delstaten Jigawa antibiotika för att behandla den smärtsamma sjukdomen trakom som även kan orsaka blindhet.

I Liberia anpassade Sightsavers snabbt sitt Ascend-program för att hjälpa regeringen att möta den humanitära kris som hotade genom att sända ut smittspårande personal som också arbetade med att öka medvetenheten om hur sjukdomen sprids.

Simon Bush, Sightsavers ansvarige för försummade tropiska sjukdomar sa: “Det är absolut nödvändigt att vårt arbete fortsätter även i dessa svåra tider. Försummade tropiska sjukdomar kan orsaka allvarliga försvagande fysiska och visuella funktionsnedsättningar som kan vara livet ut.”

“Vi måste inte bara säkerställa att de framsteg som nåtts inte förloras utan också fortsätta att stödja de mest marginaliserade samhällena även när det råder svåra tider.”

För att uppmärksamma årets Världsdag för försummade tropiska sjukdomar ljussattes Colosseum i Rom, Kinesiska muren och andra klassiska byggnader runt om i världen för att fira de framgångar man nått i det hårda arbetet med att bekämpa sjukdomarna och för att uppmana världssamfundet att arbeta för att helt eliminera dem.

Läs mer om vårt arbete

Fler nyheter
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.