STÖD OSS
Sightsavers Reports

Emmanuels berättelse

September 2017
Emmanuel sits outside his house and smiles.

Möt 60-åriga Emmanuel.

Han förlorade synen när han försörjde sig som fiskare. Hur? På grund av en sjukdom som kallas flodblindhet.

Flodblindhet (onchocerciasis) är en sjukdom som orsakas av en parasitisk mask och överförs via bett från knott som lever i flodområden. Som namnet antyder kan flodblindhet leda till synnedsättning och ofta blindhet.

När Emmanuel var yngre försörjde han sig som fiskare i Prufloden i sin hemstad Asubende i Ghana – det var fisket i den lokala floden som ledde till att han smittades av flodblidnhet. Han berättar: ”Jag upptäckte för länge sen att jag hade problem med ögonen, men det började gradvis, det kom inte på en och samma gång utan vecka för vecka.”

Förutom att det slutligen leder till blindhet kan flodblindhet orsaka intensiv och olidlig klåda som kräver behandling. Men lyckligtvis för Emmanuel, och andra i hans by, har generösa bidrag från människor som dig gjort att Mectizan©-behandlingar nu distribueras i Absubende med hjälp av Sightsavers volontärer.

Behandling av flodblindhet i Ghana

Mectizan© hjälper inte bara mot symtomen utan skyddar även andra människor i byn från att smittas av sjukdomen. Tack vare behandling har Emmanuels symtom lagt sig och nu kan han arbeta, umgås med de andra i byn och försörja sig igen.

Skänk en gåva i dag så är du med i vårt arbete att se till att de människor som är i störst behov av hjälp, som Emmanuel, kan fortsätta behandlas.

 

Emmanuel ler.

Jag är redan blind, men nu skyddar vi de andra, barnen

Emmanuel ler.

Läs mer om vårt arbete

Försummade tropiska sjukdomar

Fler berättelser

Madalitso Nyangulu sitter på sin motorcykel.
Sightsavers Reports

Madalitsos berättelse

Varje onsdag ger sig Madalitso ut på Malawis landsbygd med sin motorcykel för att behandla människor med nedsatt syn.

September 2018
Zamurrad sits alone in her home in Pakistan.
Sightsavers Reports

Zamurrads berättelse

Zamurrads liv stannade av när hon utvecklade grå starr men tack vare en rutinoperation så fick hon tillbaka sin självständighet.

September 2018
Sightsavers Reports

Winesis berättelse – uppföljning

Efter år av rädsla och kamp har Winesi och hans familj funnit hopp tack vare en gråstarrsoperation som var möjlig tack vare ditt stöd.

September 2018