Sightsavers Reports

Emmanuels berättelse

Emmanuel sits outside his house and smiles.

Möt 60-åriga Emmanuel.

Han förlorade synen när han försörjde sig som fiskare. Hur? På grund av en sjukdom som kallas flodblindhet.

Flodblindhet (onchocerciasis) är en sjukdom som orsakas av en parasitisk mask och överförs via bett från knott som lever i flodområden. Som namnet antyder kan flodblindhet leda till synnedsättning och ofta blindhet.

När Emmanuel var yngre försörjde han sig som fiskare i Prufloden i sin hemstad Asubende i Ghana – det var fisket i den lokala floden som ledde till att han smittades av flodblidnhet. Han berättar: ”Jag upptäckte för länge sen att jag hade problem med ögonen, men det började gradvis, det kom inte på en och samma gång utan vecka för vecka.”

Förutom att det slutligen leder till blindhet kan flodblindhet orsaka intensiv och olidlig klåda som kräver behandling. Men lyckligtvis för Emmanuel, och andra i hans by, har generösa bidrag från människor som dig gjort att Mectizan©-behandlingar nu distribueras i Absubende med hjälp av Sightsavers volontärer.

Behandling av flodblindhet i Ghana

Mectizan© hjälper inte bara mot symtomen utan skyddar även andra människor i byn från att smittas av sjukdomen. Tack vare behandling har Emmanuels symtom lagt sig och nu kan han arbeta, umgås med de andra i byn och försörja sig igen.

Skänk en gåva i dag så är du med i vårt arbete att se till att de människor som är i störst behov av hjälp, som Emmanuel, kan fortsätta behandlas.

 

Emmanuel ler.

Jag är redan blind, men nu skyddar vi de andra, barnen

Emmanuel ler.

Läs mer om vårt arbete

Försummade tropiska sjukdomar

Fler berättelser

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.