Ögonhälsa och syn

Vi stöttar våra partnerorganisationer så att de kan utföra miljoner ögonundersökningar om året och ge människor tillgång till behandlingar som förebygger blindhet och återställer synen.

A boy in Zanzibar wears special specs to have his eyes tested.

Volontärer från de drabbade områdena hjälper oss distribuera medicin som förebygger och botar de sjukdomar som orsakar blindhet.

Vi finansierar operationer för dem som behöver det, och vi utbildar ögonvårdspersonal och kirurger.

Här berättar vi mer om några av de sjukdomar och synproblem som vi fokuserar på samt hur vi behandlar och förebygger dem.

Andra ögonsjukdomar

Sightsavers arbetar också med att behandla och förebygga ett antal andra ögonsjukdomar som kan leda till nedsatt syn eller blindhet Dessa inkluderar grön starr (glaukom) vilket skadar synnerven och på så sätt leder till sämre syn och retinopati, där blodkärlen i ögats näthinna påverkas. Det sistnämnda är vanligt vid diabetes.


Bilder på den här sidan © Sightsavers/Javier Acebal, Animesh Dutta, Mike Goldwater, Panos/Andrew McConnell, Tommy Trenchard

Mer om ögonhälsa

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.

En kvinna får sina ögon undersökta av sjukvårdspersonal utomhus under en undersökning i Indien.
Sightsavers Reports

Sightsavers utsett till mest kostnadseffektiva välgörenhetsorganisation inom hälsa

Utvärderingsföretaget ImpactMatters specialiserar sig på välgörenhetsorganisationer och gav Sightsavers fem stjärnor för kostnadseffektivitet – högsta möjliga betyg.