STÖD OSS

Ögonhälsa och syn

Vi stöttar våra partnerorganisationer så att de kan utföra miljoner ögonundersökningar om året och ge människor tillgång till behandlingar som förebygger blindhet och återställer synen.

A girl from Sierra Leone, Africa

Volontärer från de drabbade områdena hjälper oss distribuera medicin som förebygger och botar de sjukdomar som orsakar blindhet.

Vi finansierar operationer för dem som behöver det, och vi utbildar ögonvårdspersonal och kirurger.

Här berättar vi mer om några av de sjukdomar och synproblem som vi fokuserar på samt hur vi behandlar och förebygger dem.

Grå starr

Grå starr, eller katarakt som det ibland kallas, beror på ansamlingar av protein i ögat. Dessa gör att ögats lins blir grumlig och om inget görs blir synen gradvis sämre tills man blir helt blind.

Även om man ofta associerar grå starr med åldrande är sjukdomen ett enormt problem bland barn i många utvecklingsländer. Man tror att grå starr är orsaken till mer än 60% av alla fall av blindhet i vissa delar av Afrika, och mer än 20 miljoner människor är blinda på grund av sjukdomen.

Vårt arbete

2018 finansierade Sightsavers över 355 000 synåterställande gråstarrsoperationer.

Vad är grå starr?

Brytningsfel

Brytningsfel eller Synfel är ett samlingsnamn för de synproblem som orsakas av att ögat är ojämnt format och att man därför inte kan fokusera ordentligt.

Även om vi i dagligt tal gärna använder ordet “synfel” för att beskriva många olika ögonproblem, så är det rent medicinskt bara så kallade brytningsmässiga fel eller refraktionsfel som räknas in i denna kategori. Dessa refraktionsfel är: närsynthet (myopi),översynthet (hyperopi), brytningsfel (astigmatism) och så kallad ålderssynthet (presbyopi). Dessa synnedsättningar kan ha en oerhört negativ effekt på människors liv i fattiga länder där många inte har råd med synundersökningar eller glasögon.

Vårt arbete

Sightsavers delar ut glasögon och hjälper till att träna optiker i att diagnostisera synproblem.

Vad är brytningsfel?

Trakom

Trichiasispatienten Edisa Nalubanga har fått bandagen borttagna efter sin operation.

Trakom är den vanligaste smittorsaken till blindhet i världen.

Det börjar som en ögoninfektion liknande bindhinneinflammation men om det inte behandlas kan det orsaka trichiasis, en ärrbildning under ögonlocken som leder till att ögonfransarna vänder sig inåt. Detta gör att de skrapar mot hornhinnan vid varje blinkning, vilket är mycket smärtsamt och till slut kan leda till blindhet. Infektionen kan behandlas med antibiotika och med hjälp av operation kan man förhindra att ögonfransarna skrapar mot ögat.

Vårt arbete

Mellan 1950 och 2018 bistod Sightsavers till att distribuera 135 miljoner antibiotikabehandlingar i kampen mot trakom.

Vad är trakom?

Flodblindhet

En man undersöker knottlarver från Agogofloden i norra Uganda.

Flodblindhet, även kallad onchocerciasis, är en parasitinfektion som kan orsaka svår hudirritation, klåda, nedsatt syn och oåterkallelig blindhet.

Den sprids via bett från smittbärande knott som förökar sig i snabbt strömmande floder, därav namnet ”flodblindhet”. Infektionen kan inte botas men behandlas med läkemedel för att förhindra spridning.

Vårt arbete

Under 2018 hjälpte Sightsavers till att distribuera nästan 40 miljoner behandlingar mot flodblindhet.

Vad är flodblindhet?

Andra ögonsjukdomar

Sightsavers arbetar också med att behandla och förebygga ett antal andra ögonsjukdomar som kan leda till nedsatt syn eller blindhet

Dessa inkluderar grön starr (glaukom) vilket skadar synnerven och på så sätt leder till sämre syn och retinopati, där blodkärlen i ögats näthinna påverkas. Det sistnämnda är vanligt vid diabetes.

Du kan vara med och förändra liv

Jag vill ge en
engångsgåva

Kan behandla 28 familjer så de slipper drabbas av den smärtsamma sjukdomen trakom.

Kan ge en skola två braille-kit så barn med synnedsättning kan lära sig läsa och räkna med punktskrift.

Kan ge tre vuxna familje-försörjare en synåterställande gråstarrsoperation.

kr
Tyvärr är den minsta donation vi kan hantera 30 kr
Tyvärr kan vi inte hantera såhär stora donationer online. Hör gärna av dig genom att skicka ett email till [email protected] eller ring till vår givarservice på 08 470 24 80 om du vill veta mer om att skänka gåvor på över 100,000 kr

Mer om ögonhälsa

Teachers in Pakistan attend training to learn how to check their students' eyes.
sightsavers_news

Höjdpunkter i augusti: uppdateringar från hela världen

Sammanfattning av det senaste arbetet som dina gåvor hjälper till att stödja och nyheter från Moçambique, Pakistan, Nigeria och Indien.

Mwiza sitter utanför sitt hem. Han ser ledsen ut.
Sightsavers Reports

Mwizas berättelse

Som så många andra åttaåringar älskar Mwiza att spela fotboll och leka med sin bästa kompis. Men han lider av trakom och utan behandling riskerar han att förlora synen.

Posters for the film event, with the words 'Brand Film Festival 2019'.
sightsavers_news

Sightsavers vinner brons för film om sitt arbete

En film om Sightsavers globala arbete har prisats på Brand Film Festival Awards.