Sightsavers Reports

”Jag är så glad över att läkaren har kommit för att rädda synen på vår son”

Mwiza sitter utanför sitt hem. Han ser ledsen ut.

Som så många andra åttaåringar älskar Mwiza att spela fotboll och leka med sin bästa kompis.

När han kom till vårdcentralen i Sibukali på Zambias landsbygd var han dock inte sitt vanliga glada jag.

Hans mamma Kamizhi hade tagit med honom till ögonkliniken som sponsras av Sightsavers efter att hon märkt att hans ögon hela tiden tårades. Familjen hade kommit för att träffa Sightsavers ögonkirurg Mr Ndalela som var på besök, eftersom de hoppades att han skulle kunna säga vad som hänt med Mwizas ögon.

”Frågan jag fortsätter att ställa är: varför just min son, när det finns så många barn?”, sa Kamizhi.

Mwiza (mitten) med mamma Kamizhi, pappa och syskonen. © Sightsavers/Jason J Mulikita

Det är svårt att få tillgång till hälso- och sjukvård i den här delen av Zambia. Utan den här lokala kliniken skulle familjen haft det svårt att ha råd att resa till närmsta sjukhus.

Kamizhi berättar: ”Det tar två dagar att gå från min by till sjukhuset. Vi måste tillbringa två nätter på vägarna. Vi måste också spara ihop till avgifterna för att ta oss över floderna. Avståndet, kostnaderna, packa mat för tiden på sjukhuset, det är en svår utmaning.

Jag är så glad att läkaren kommer i dag. Det är en verklig lättnad och det kom i precis rätt tid.”

Mwiza led av smärta och hans ögon tårades hela tiden.
© Sightsavers/Jason J Mulikita

Mwizas ögon undersöktes och han diagnostiserades med trakom, en flera hundra år gammal ögonsjukdom som fortfarande är endemisk i låg- och medelinkomstländer. Om den upptäcks i tid är den lätt att behandla men sjukdomen fortsätter ändå att hota människors syn.

Det beräknas att 157 miljoner människor i världen riskerar att bli blinda på grund av trakom. Därför arbetar Sightsavers tillsammans med sina samarbetspartner för att eliminera sjukdomen före 2025 i de länder där vi arbetar.

Trakom sprids av knott och kontakt mellan människor. När svår infektion utvecklas, vilket kallas trichiasis, så bildas ärr på ögonlocken. Det gör att ögonfransarna vänder sig inåt och skrapar mot ögonen varje gång man blinkar, vilket orsakar hemsk smärta. Mwizas ögon var ömma och tårades på grund av att han nyligen drabbats av sjukdomen. Men om den lämnats obehandlad kunde det ha lett till åratal av smärta och till slut oåterkallelig blindhet.

Barn står i kö för att få sina ögon undersökta efter tecken på trakom. © Saleem Tejani

Mr Ndalela skrev ut en antibiotisk salva åt Mwiza. Det är en snabb och enkel behandling för att bota den här potentiellt förödande sjukdomen. Om trakomet varit mera långt framskridet kunde han ha behövt opereras för att inte ögonfransarna skulle skrapa mot hornhinnan. I svåra fall, där patienten redan förlorat synen, kan operation hjälpa för att få slut på smärtan.

Ingen av Mwizas föräldrar hade hört talas om trakom så Mr Ndalela berättade om vikten av att regelbundet tvätta ansikte och händer. Det är en viktig del av den så kallade SAFE-strategin: Surgery (kirurgi), Antibiotics (antibiotika), Face washing (ansiktshygien) och Environmental improvements (närmiljön).

”Vi skulle vilja ha möjlighet att delta i program för ökad medvetenhet så att vi kan lära oss mer om sådana här sjukdomar”, sa Kamizhi.

Mr Ndalela berättar för människor i byn om hur trakom kan undvikas genom att man tvättar ansiktet. © Saleem Tejani

Framtiden ser ljus ut för Mwiza. Tack vare trakombehandlingen kommer han nu att kunna se och studera tillsammans med sina klasskamrater när han börjar skolan. Och hans föräldrar har höga förhoppningar: de hoppas att han en dag blir lärare.

Kamizhi var oerhört tacksam för hjälpen teamet gav hennes son och hon berättade att hon ser fram emot dagen då trakom till slut har eliminerats så att ingen ska behöva oroa sig för att drabbas av sjukdomen. ”Vi kan bygga ett väldigt produktivt samhälle, en produktiv provins, och en produktiv nation.”

Barn i en by i Zambia.

”Jag önskar att fler initiativ som detta kan ske igen i framtiden.”

Barn i en by i Zambia.
Kamizhi, Mwizas mamma

Din gåva kan hjälpa oss att eliminera trakom

STÖD OSS

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.