Sightsavers Reports

”Jag älskar att arbetet jag gör hjälper till så att alla kan få ögonvård”

Mercia från Moçambique har arbetat för Sightsavers i nio år. Hon är speciellt engagerad i kampen för att eliminera trakom och är även en hängiven förespråkare av vikten av ögonhälsa.

Mercia är programchef för ögonhälsa i Nampula-regionen i nordöstra Moçambique. Det bor cirka 6 miljoner människor i regionen och många lever på landsbygden i trakter med dåliga eller inga vägar.

I dessa områden kan det vara svårt för invånarna att få ögonvård. Men det är i dessa avlägsna samhällen man finner nästan 70 % av dem som är i behov av behandling för trakom.

När Mercia började arbeta i Nampula var trakom ett stort problem. ”Det fanns inte tillgång till operation för att behandla dem som led av långt framskridet trakom – mindre än 10 patienter opererades varje år”, säger hon. I dag är situationen dock en helt annan tack vare stöd från The Queen Elizabeth’s Diamond Jubilee Trust’s Trachoma Initiative.

”Prevalensen av trakom har minskat i tre distrikt och över 1 500 människor har behandlats”, berättar hon. ”Jag är väldigt stolt över vårt hårda arbete och att vi nått många patienter som inte skulle ha fått behandling genom det vanliga sjukvårdssystemet.”

”Att eliminera trakom är livsviktigt: om den inte behandlas i tid kan sjukdomen orsaka oåterkallelig blindhet. Det gör patienterna isolerade och tvingar dem in i en fattigdomsspiral. Att eliminera trakom kommer i slutändan att förbättra människors livskvalité. Programmet har förändrat hur människor i samhället tänker kring ögonhälsa och har gjort att fler människor söker vård för ögonrelaterade problem.”

”Det jag gillar mest med mitt jobb är att se patienternas glädje när de tar av bandagen efter en synräddande operation.”

”Det jag gillar mest med mitt jobb är att se patienternas glädje efter en synräddande operation.”

Mercia tillsammans med trakompatienten Maria efter operationen. Efter att bandagen tagits av kunde hon se för första gången på många år.

Vad var det då som inspirerade Mercia att börja arbeta med ögonhälsa? Hon återberättar en händelse från tonåren när hon själv såg den diskriminering som människor med nedsatt syn utsätts för. ”Händelsen gjorde att jag insåg hur hårt människor som är blinda kan behandlas i samhället. Det gjorde att jag ville skaffa mig ett yrke där jag kunde göra en positiv skillnad i människors liv.”

Mercia är fortsatt en stark förespråkare av tillgång till god ögonvård i Nampula. Hennes mål är att ingen ska bli blind av orsaker som kan undvikas och att ögonhälsa ska vara en prioritet.

”Jag älskar att arbetet jag gör hjälper till så att alla kan få ögonvård: kvinnor, personer med funktionsnedsättning och andra marginaliserade grupper. Allt detta hjälper till i kampen mot fattigdom och för en ljusare framtid för alla.”

”Allt vårt arbete, allt vi gör, är värt det när vi får se människor le!”

Läs mer om vårt arbete med att rädda syn

Sightsavers och ögonhälsa

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.