Sightsavers initiativ Inclusive Eye Health i Indien har rönt uppmärksamhet

A mural being painted by art students in Bhopal, India.

Sightsavers har lanserat ett pilotprojekt för initiativet Inclusive Eye Health i den indiska staden Bhopal med två evenemang som fick stor uppmärksamhet i medierna.

Tillsammans med Bhopals Sarjana Academy for Design and Fine Art och Madhya Pradesh Disability Network, med stöd från kontoret för utveckling AARAMBH och stadens JP Hospital kom Sightsavers India på idén att skapa väggmålningar för att lyfta lika rättigheter till hälsa, utbildning och arbete för människor med funktionsnedsättning.

Väggmålningarna, som målats av unga konststudenter och innehåller budskap om jämlikhet från The Disability Network, bidrog till firandet av den internationella dagen för personer med funktionsnedsättningar den 3 december.

Media – från lokala tv-kanaler till Times of India – rapporterade om skapandet och invigningen av väggmålningarna och hjälpte till att sprida huvudbudskapet att personer med funktionsnedsättningar är jämlika medborgare och att de ska ha samma rättigheter som alla andra att delta i samhället.

Samtidigt som de unga konstnärerna var upptagna med att måla befann sig Sightsavers och kontoret för utveckling AARAMBH och Sewa Sadan Eye Hospital, i samarbete med World Vision India, i en annan del av staden för att organisera en tillfällig mobil ögonklinik riktad till barn och vuxna med funktionsnedsättningar i ett av stadens informella bostadsområden, eller ”slumkvarter” som de kallas i Indien.

En stor mängd människor kom med sina barn från det lokala området, och med särskild anordnad transport, för att få sina ögon undersökta.

Under dagen undersöktes 66 personer.

Åtta fick remiss till Sightsavers allmänna ögonvårdscentraler för refraktion, fem fick remiss till Sewa Sadan Eye Hospital för gråstarrsoperation, tre för hornhinneopacitet och skelögdhet och sju fick glasögon, där personer med låg inkomst erbjöds gratis undersökning och glasögon.

Ministern Shri Vishwas Sarang kom för att tacka och gratulera Sightsavers och övriga samarbetspartners för initiativet och Sightsavers rådgivare för funktionsnedsättningar och social inkludering Andrea Pregel hade möjlighet att tacka ministern personligen för hans stöd och gav intervjuer i lokal tv.

Han förklarade hur pilotprojektet syftar till att förfina en modell för Inclusive Eye Health-tjänster som kan kopieras och spridas i större skala till andra områden och länder där Sightsavers arbetar och som i längden kan bli en del av hälsovårdsmyndigheternas och sjukvårdens arbete.

Som ett av budskapen löd från Madhya Pradesh Disability Network: ”Personer med funktionsnedsättningar är jämlika medborgare – låt oss hylla enighet i mångfald.”

Läs mer om vårt arbete

Ögonhälsa
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.